diefstal

Jullie hebben het gister al kort kunnen lezen: mijn iPhone 6 is gestolen in de Zara in Nijmegen. Op dat moment was ik natuurlijk alleen maar verdrietig, verbaasd en boos dat dit heeft kunnen gebeuren. Boos op mezelf en boos op degene die niet met z’n poten van mijn spullen af kan blijven. Het valt mij op dat diefstal vaak plaatsvindt in winkels, waar de mensen aan het rondkijken zijn en dus minder opletten. Ook winkeldiefstal komt veel vaker voor, van wat ik zo hier en daar hoor. Daar moet toch iets aan te doen zijn? Ik deel een aantal van mijn tips die diefstal wellicht verminderen.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld om een bepaalde winkelketen af te kraken, maar ik heb diefstal nu zelf meegemaakt en hoor het vaak genoeg van anderen in mijn omgeving. Ik vind dat sommige winkels er wel wat beter op kunnen letten en daarom deel ik deze tips. Deze tips zullen diefstal zeker niet volledig tegengaan, maar zijn bedoeld als ideeën voor winkels waardoor je het eventueel zou kunnen verminderen. Het zijn MIJN tips voor winkels.

Zorg voor voldoende winkelpersoneel

Tip 1 is dan ook dat ze moeten zorgen voor voldoende winkelpersoneel. Zeker in de periodes van sale – zoals nu in veel winkels is – is het belangrijk om genoeg personeel te laten rondlopen. In veel winkels is het dan namelijk extra druk, chaotisch en rommelig. Als dan al het personeel in de pashokjes of bij de kassa’s staan, is dat een uitgelezen kans voor dieven om persoonlijke bezittingen of spullen uit de winkel mee te nemen. Als jij genoeg – en duidelijk – personeel hebt rondlopen, die een oogje in het zeil kunnen houden, is het voor een (winkel)dief moeilijker om iets mee te nemen.

Laat de bewaker rondlopen

Sommige winkels hebben een bewaker. Echter staat deze man of vrouw vaak bij de ingang van de winkel om in de gaten te houden wanneer het alarm afgaat. Ik denk dat het geen kwaad kan om de bewaker zo nu en dan te laten rondlopen. Hij/zij mag wel even door alle winkelende mensen en het personeel gezien worden, dan weet iedereen dat er op ze gelet wordt. Een ander personeelslid kan heus wel even de ingang in de gaten houden.

Zet iemand op de camerabeelden

Veel winkels hebben tegenwoordig camerabewaking. Alleen heeft het naar mijn idee geen zin om camerabewaking te hebben, als er door niemand ‘live’ naar gekeken wordt. Want ook via daar kun je zien of mensen worden beroofd of dat de winkel wordt leeggeplukt. Opvallend gedrag en opvallende personen kun je ook makkelijker in de gaten houden. En mocht je iets zien op de beelden: schakel meteen de andere bewaker of het personeel in!

Kies een goede taakverdeling

Mocht je toch niet superveel personeel kunnen veroorloven, zorg dan dat er een goede taakverdeling is. Zorg er altijd voor dat er (op elke verdieping) iemand in de winkel loopt. Niet alleen bij de kassa’s of paskamers. Want hoeveel ziet je personeel vanachter de kassa of vanuit de paskamers? Weinig. Dan moeten de mensen maar even wat langer wachten met afrekenen of passen, want het scheelt heel wat gestolen waar en dus geld.

Spreek de dief in kwestie aan

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat het personeel iemand ziet stelen. Dan moet je wel actie ondernemen en de dief in kwestie aanspreken. Val hem niet gelijk aan, maar zeg bijvoorbeeld: “Heeft u deze telefoon gevonden? Ik leg hem wel even bij de kassa neer voor als de eigenaar ernaar komt vragen.” Of wanneer ze spullen uit de rekken pakken: “Kan ik vast iets voor u meenemen naar de kassa?” Dan weten ze genoeg, maar dan voelen ze zich niet meteen aangevallen. Onthoud dan goed hoe diegene eruit zag, want dan kun je (aan de hand van eventuele camerabeelden) een melding maken bij de politie.

Jij wil toch ook dat anderen het zien & je waarschuwen?!

Bij mij is het helaas slecht afgelopen, omdat er bij de Zara geen personeel of bewaking in de buurt liep, terwijl het ontzettend druk was in de winkel. Zij waren allen druk bezig bij de kassa’s, ingang of paskamers. Soms zelfs met meerderen tegelijk als dat niet nodig was. Jammer, want zo kunnen (winkel)dieven altijd hun gang gaan. Niemand die het ziet. Natuurlijk is het voor het personeel geen dagtaak om de eigendommen van het winkelende publiek in de gaten te houden. Maar het zou toch fijn zijn als het personeel hier en daar opvallend gedrag in de gaten houdt en rondkijkt naar de mensen die in de winkel lopen. Ik bedoel: jij zou het toch ook fijn vinden als een winkelmedewerker ziet dat je tas wordt leeggehaald en daar wat van zegt?

Het is natuurlijk ook stom geweest van mezelf en daarom deze les voor mezelf (die ook belangrijk is voor jullie!): STOP JE SPULLEN GOED WEG EN LET ER ALTIJD OP. Dieven zijn vliegensvlug en hebben je spullen gepakt voor je het door hebt. En daarna zit je met onwijs veel shit en dat moet je niet willen.

Nou dan was dit mijn 800 woorden lange betoog over diefstal, haha. Nogmaals: ik wil geen enkele winkel afkraken, maar gewoon mijn tips geven waarvan ik denk dat het een groot deel oplost.

Heb jij wel eens met diefstal te maken gehad?

liefs Joyce

PS Mocht het je zijn opgevallen dat er geen video online staat, die komt om 16:00 uur vanmiddag online en morgen (woensdag) hier. Ik ben een beetje met de beste uploadtijd aan het experimenteren.