Hiii. Ik heb het inmiddels al een paar keer laten vallen in mijn weekartikelen, maar sinds 4 september ben ik begonnen met afstuderen. Een nieuwe poging. Want de vorige keer ging het niet volgens plan. Ik had jullie beloofd om zo snel mogelijk een update te schrijven, dus daar is het vandaag tijd voor. Lees je mee?

De ‘zoektocht’ naar een andere plek

Laat ik maar bij het begin beginnen: kort nadat de vorige opdracht werd afgekapt, besloot ik mezelf er maar weer toe te gaan zetten om nieuwe sollicitaties uit te gaan sturen. Dat ik een halfjaar vertraging op ging lopen, dat moest ik maar accepteren, want op zo’n korte termijn een nieuwe opdracht vinden was niet te doen. Flink balen was het zeker, maar het heeft me alleen maar sterker gemaakt. Maar goed, nieuwe sollicitaties uitsturen dus.

Nog voor ik echt begon met het uitsturen, had mijn vader contact gehad met iemand en laten vallen dat ik zonder afstudeeropdracht was komen te zitten. Die persoon had ik destijds ook al een mail gestuurd met een voorstel, maar helaas hadden ze vanaf februari geen plek meer (ondanks hun interesse in mijn voorstel). Ze schrok er best een beetje van dat ik zonder opdracht was komen te zitten, dus ze had bij mijn vader aangegeven dat ik opnieuw contact met haar moest zoeken. Dus dat deed ik.

Niet veel later kon ik op gesprek komen en eigenlijk twee minuten nadat ik daar zat, voelde ik al aan dat het goed zat. Ik kon goed met die vrouw praten en het kwam al snel op mij over alsof ik bij hun mocht komen afstuderen. En dat was ook zo! Ze reageerde heel enthousiast en we zouden contact houden over de opdracht, zodra ik zou beginnen met de goedkeuringsaanvraag voor school. Per september mocht ik bij de Gemeente Haarlemmermeer komen afstuderen bij team Citymarketing!

Dat ik zo snel na het slechte nieuws een nieuwe plek zou vinden, was natuurlijk een soort droom die uitkwam. Het gaf me veel rust, zeker omdat ik meteen wist dat dit een veel betere plek ging zijn. Maar toen kwam natuurlijk de volgende struggle: goedkeuring krijgen vanuit school. De eerste aanvraag werd afgekeurd en moest ik gaan aanpassen. Dat deed ik dan ook zo snel mogelijk. Daarna was het wachten. Door een drukke periode (scripties, tentamens etc.) had die docent vrijwel geen tijd om de aanvraag te bekijken en dat betekende dat ik pas een dag voor de zomervakantie officieel begon ‘goedkeuring’ kreeg. Er moest nog veel aangepast worden, maar ik mocht in elk geval beginnen.

Een mental breakdown hier en daar

De week voordat ik zou beginnen was ontzettend spannend. Er waren veel momenten dat ik echt heel zenuwachtig werd en flashbacks kreeg naar de eerste poging. Ik weet niet hoeveel mental breakdowns en huilbuien ik in die week heb gehad, maar ik keek er echt best tegenop. Daar kwam ook nog eens bij dat ik op vrijdag 1 september mijn eerste afstudeerbegeleiding heb gehad en ik daar voor de klas in tranen ben uitgebarst, omdat de begeleider mijn voorstel zag als een doodlopende weg. Shit, toch niet weer hè?

Maar goed, ik ging gewoon beginnen de maandag erna en ging wel in gesprek met de mensen van de gemeente om meer duidelijkheid over de opdracht te krijgen. Dat heb ik dan ook gedaan en de eerste week maakte ik meteen een nieuwe afspraak met mijn begeleider van school om de ‘nieuwe’ opdracht voor te leggen. Dat gesprek verliep dus weer niet helemaal volgens plan, want ik zat daar vervolgens weer te huilen, omdat het wel leek alsof de opdracht nooit ‘goed’ zou worden en ik dus wéér zonder plek zou komen te zitten..

Na wat motiverende woorden van Jorn, mama, Jorn zijn ouders en broer wist ik dat er niets anders op zat dan gewoon keihard mijn best doen, alles uitzoeken en het onderzoek dat de gemeente graag wil van mij door te zetten. Met goede moed begon ik vrijdagochtend dus met mijn vooronderzoek.

Steeds een beetje meer duidelijkheid

De tweede week begon en ik hield nog een gesprek met de gemeente over de opdracht. We besloten hem een stuk specifieker te maken en dat maakte het voor mij een stuk duidelijker. Ik wist daardoor veel beter welke kant ik op kon gaan, kon specifieker vooronderzoek gaan doen en daar werkte ik dan ook de hele week aan. Beetje bij beetje werd ik trots op mijn voorstel en ik wist gewoon dat ik dit wel door kon zetten. Met gezonde spanning wachtte ik op vrijdag.

Afgelopen vrijdag had ik namelijk mijn tweede afstudeerbegeleiding waarin iedereen zijn ‘plan van aanpak’ moest gaan presenteren. Ik was niet echt zenuwachtig, maar op het moment dat ik naar voren moest komen, begonnen mijn handen toch wel te trillen. “Wat nou als het weer niet goed is?”, “wat nou als ik dit onderzoek niet kan uitvoeren, kan ik dan wel afstuderen?”, dat soort gedachten spookten door mijn hoofd tijdens het presenteren. Maar het tegenovergestelde van wat ik verwachtte gebeurde: mijn begeleider leek haast wel impressed van wat ik nu had geschreven. Hij had vrijwel niks aan te merken op mijn probleemstelling en maar kleine dingen in bijvoorbeeld de doelstelling en deelvragen. Wauw, ik kon het haast niet geloven.

Met een big smile verliet ik het lokaal en nu weet ik zeker dat ik een goede basis heb van waaruit ik onderzoek kan gaan doen. Ik kon nu lekker weekend gaan houden en vanaf maandag (gister dus) écht aan de slag met het Theoretisch Kader voor het onderzoek. Hoewel het schrijven van een scriptie echt niet leuk is, ben ik echt zo blij dat ik nu écht kan beginnen. In het kort: ik ga onderzoek doen naar de online betrokkenheid op Facebook om te achterhalen hoe team Citymarketing Facebook optimaal kan inzetten en zo een positief gevoel kan bevorderen bij de Gemeente Haarlemmermeer.

We zijn inmiddels ruim 900 woorden verder en het voelt echt fijn om deze update positief te kunnen eindigen. Natuurlijk zal het afstuderen nog wel met flinke ups en downs gaan en daarom lijkt het mij leuk om vaker updates te delen. In elk geval heel erg bedankt voor het lezen! <3

Wanneer er gaten vallen in mijn uploadschema zowel hier als op mijn YouTube-kanaal, dan komt dat door het afstuderen. Ik heb het heel druk en werk daarnaast ook gewoon nog bij Pandora. Sorry daarvoor, maar ik maak het sowieso nog goed met jullie! Wat ben jij op dit moment aan het doen? Studeren, werken, misschien ook wel afstuderen? Laat het me vooral weten!

liefs Joyce