Dat ik niet zo goed ben in sparen, weet ik inmiddels al heel lang. Ik geef het liefst gewoon al mijn geld uit aan leuke dingen, omdat ik op dat moment het gevoel heb dat ik er gelukkig van word. Een tijdje geleden zag ik op Cynthia.nl een blog voorbij komen met een lijstje dingen waaraan zij privé het meeste geld uitgeeft. Dat zette me aan het denken; waar geef ik mijn geld eigenlijk aan uit? Tijd om dat op een rijtje te zetten!

Kleding

Bovenaan deze lijst (ondanks dat er niet bepaald een volgorde in zit) durf ik kleding wel neer te zetten. Ik denk dat ik elke maand nog wel het meeste geld uitgeef aan kleding die ik niet echt nodig heb (lees: mijn hele kast ligt en kledingrek hangt vol met kleding). Maar ik vind het fijn om iets nieuws te dragen, omdat ik daar vaak nieuwe inspiratie uit haal. Nieuwe combinaties. Of omdat ik een bepaalde ‘gelegenheid’ heb waarbij ik dat kledingstuk aan zou kunnen. Daarnaast ben ik heel erg gevoelig voor trends. Dat zorgt ervoor dat ik altijd wat nieuwe dingen probeer te scoren bij de wisseling van het seizoen. Ik probeer er nu wel iets beter op te letten en alleen dingen te kopen die ik écht zal dragen of ter vervanging van een ander item. Het lukt nog niet helemaal, maar het begin is er.

Schoenen

Schoenen heb ik genoeg, en toch vind ik het elk jaar weer nodig om een nieuw paar laarsjes, sneakers of sandaaltjes te kopen. Zonder andere paren weg te doen. Ik vind schoenen kopen gewoon heel erg leuk. Vroeger kocht ik dan vaak één duurder paar schoenen en als ik dan nog een paar nieuwe kocht, waren dat goedkopere schoenen voor ‘erbij’. Inmiddels merk ik wel dat duurdere schoenen over het algemeen langer meegaan en lekkerder zitten. Dat betekent dus ook dat ik, met dezelfde neiging om schoenen te kopen als voorheen, steeds meer geld uitgeef aan schoenen. Gewoonweg omdat ik meer investeer in een paar. Zo vind ik het niet meer erg om tussen de 80 en 100 euro te betalen voor een paar goede laarsjes of sneakers. Zo loopt het toch aardig op in een jaar. Het is maar goed dat ik (nog) niet elke maand nieuwe schoenen koop. Al zou ik het zo kunnen doen, mezelf kennende.

Beauty

Ik ben een echte make-up en beautyproducten verzamelaar geworden. Inmiddels heb ik bijna een hele kast vol met beautyproducten, waarvan het grootste gedeelte make-up is. Ik vind het leuk om nieuwe producten te proberen en zo nieuwe favorietjes te ontdekken. Eerst gebruikte ik mijn blog & YouTube-kanaal nog als reden om nieuwe make-up te kopen, maar die reden is niet meer helemaal geldig, gezien die twee op een lager pitje staan dan voorheen. Nu ben ik gewoon gevoeliger voor dingen die ik er mooi uit vind zien of omdat anderen het me aanraden. Ook met bijvoorbeeld producten van Lush heb ik dat. Ik heb een hele mand vol badproducten en toch zorgen alle collectiewisselingen ervoor dat ik telkens nieuwe dingen wil hebben. Stel je voor dat ik een bepaalde geur misloop. Ik denk dat het ook vooral een vorm van fear of missing out is. Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens even alles goed moet uitzoeken en dan niks nieuws mag kopen. Voorlopig.

Vakanties & reizen

Eens per jaar ga ik op een grote vakantie. Afgelopen zomer zijn Jorn en ik samen twee weken naar Italië (bekijk hier de foto’s van week 1 en week 2) geweest en ook voorgaande jaren brachten we een bezoek aan het Gardameer. Hoewel de vakantie zelf niet eens extreem duur is (want kamperen kost nu eenmaal in de meeste gevallen minder dan wanneer je in een all-inclusive resort zit), lopen de kosten uiteindelijk toch aardig op. Uit eten hier, dagje weg daar en je wil ook iets leuks kopen. Afgelopen vakantie waren we zelfs die kant op gegaan met het vliegtuig en hadden we een auto gehuurd. Dat kost ook extra. Maar het is dan wel ook een vakantie waar ik altijd extreem naar uitkijk en waarvan ik het niet erg vind als ik er veel geld aan uitgeef.

Daarnaast vinden Jorn en ik het leuk om elk jaar een reisje te maken. Dus bijvoorbeeld een stedentripje naar het buitenland. Ook voor dit jaar staat er weer een tripje gepland en hoewel we echt een koopje hebben voor wat we krijgen, is het toch een ‘kostenpost’ waar je geld voor moet sparen en waar je uiteindelijk toch weer meer aan uitgeeft, dan je van tevoren hebt bedacht. En ja, ik houd dit nog even geheim (tenzij je me volgt op social media, want dan weet je het al), want ik wil het graag in een andere blog vertellen.

Crossfit

Dit is een keuze. Ik ben al vanaf mijn 7e veel aan het sporten geweest. Eerst turnde ik op hoog niveau, waardoor ik gemiddeld 12 uur per week in de turnhal te vinden was. Toen ik daar eenmaal mee was gestopt en ik nog maar 1,5 uur per week sportte, voelde het toch alsof ik wat beweging miste. Iets wat een uitdaging was. Fitness vond (en vind ik nog steeds) oersaai. Een vriendin van mijn moeder nodigde me uit om een keer mee te gaan naar de crossfit en sindsdien ben ik er bijna elke week 2-3 keer te vinden. Ik haal er plezier uit en word er fitter van. Maar het kost ook wat. Een abonnement voor crossfit is niet goedkoop. Daarnaast wil je ook in goede kleren sporten (zeker als je het vaker draagt, slijt het ook sneller) waardoor je regelmatig iets nieuws koopt. Ook goede schoenen spelen mee en dan heb je nog allerlei andere kleine spulletjes (lees hier meer over de musthaves voor crossfit). Het loopt dus aardig op, maar zolang ik het leuk blijf vinden, vind ik dit geen vervelende uitgave.

Telefoon

Deze meid heeft een behoorlijke telefoonrekening elke maand. Ik moest en zou per sé een nieuwe telefoon (de iPhone Xs om precies te zijn) toen ik mocht verlengen, maar ik had op dat moment niet het geld om hem meteen af te betalen. Dat betekent dus ook dat mijn abonnementsprijs best omhoog ging in vergelijking met de maanden ervoor (mijn vorige iPhone was wel al afbetaald en daardoor betaalde ik niet zoveel geld meer per maand). Daarnaast heb ik een verzekering afgesloten, omdat ik wel zo’n persoon ben die hem laat vallen en dat het glas in duizend stukjes breekt. Dat betekent dus dat ik elke maand als vaste last een behoorlijke telefoonrekening heb. Het wordt tijd dat ik elke maand geld opzij ga zetten, zodat ik de telefoon snel kan afbetalen. Dan betaal ik alleen nog het abonnement voor internet en bellen. Lijkt me een goed plan.

Waar geef jij het meest geld aan uit?