Hiiii. Het is inmiddels geen geheim meer dat ik momenteel bezig ben met afstuderen. Als dat allemaal is afgerond hoop ik natuurlijk een baan te vinden, want de kriebels om uit huis te gaan beginnen toch wel te komen. Daarvoor is natuurlijk allereerst een inkomen nodig, maar hieronder heb ik ook alvast een paar handige tips. Dus ga jij binnenkort misschien wel het huis uit, denk dan hieraan!

Begin al op tijd met (spullen) sparen

Als je eenmaal voor het eerst het ouderlijk huis gaat verlaten, heb je best veel spullen nodig. Je denkt daarbij natuurlijk meteen aan meubels, zoals een bank en een bed. Maar ook de kleinere spullen als bestek, borden, handdoeken en schoonmaakspullen ga je nodig hebben. Begin dus op tijd met sparen, zowel financieel als in spullen. Jorn en ik vragen bijvoorbeeld al een aantal jaar servies en bestek tijdens Kerst en zo hebben we toch al een heleboel weten te verzamelen. Het geld kun je dan gebruiken voor de grote dingen, zoals een bank.

Bepaal wat je mee wil nemen en wat niet

Je wil het vast heel graag, maar het is echt niet nodig: alle spullen uit je oude slaapkamertje meenemen naar je nieuwe plekje. Bepaal dus op tijd wat je écht mee wil nemen en welke dingen niet. Denk hierbij ook aan dingen die je misschien wel kunt verkopen. Zo verdien je er ook nog meteen een extra zakcentje mee. Dat zakcentje kun je weer gebruiken voor andere spullen die je wel nodig gaat hebben. Gooi in het ergste geval ook dingen weg: opgeruimd staat netjes en zo kun je fris beginnen.

Inventariseer je spullen

Welke spullen heb je al en welke spullen heb je echt nog nodig? Je kunt bijvoorbeeld je oude kledingkast en bed prima meenemen als die nog goed zijn. Mocht je net als Jorn en ik al spullen hebben gespaard, kijk dan wat je allemaal hebt en wat je nog mist. Inventariseer dan meteen hoeveel dozen je nodig gaat hebben om je spullen te verplaatsen.

Label alle dozen en doe belangrijke spullen bij elkaar

Zodra je een doos dichtplakt, label hem dan meteen. Dat scheelt heel veel zoekwerk voor als je eenmaal bent verhuisd. Doe bovendien alle belangrijke spullen bij elkaar. Dingen zoals een pyjama, tandenborstel, de dingen die je de eerste nacht nodig gaat hebben.

Schakel hulp in

Je kunt hierbij denken aan alle soorten hulp: vrienden, familie, buren, kennissen, noem maar op. Je kunt ook professionele hulp inschakelen. Ga jij bijvoorbeeld op kamers in Amsterdam en kun je wel wat goedkope hulp gebruiken, de studenten verhuisservice in Amsterdam schiet je maar al te graag te hulp. Dan komen (mede)studenten je helpen met alles van A naar B verhuizen voor een fijn studentenprijsje.

Pak eerst de belangrijke spullen uit

Goed, je bent verhuisd. Wat nu? Het huis staat vol met dozen en het is grote chaos. Begin daarom met het uitpakken van de belangrijkste spullen. Hoe bepaal je welke spullen het meest belangrijk zijn? Bedenk gewoon wat je de eerste paar dagen sowieso nodig gaat hebben en dan kom je al een heel eind! Bovendien zitten deze spullen – als je de eerdere tip hebt opgevolgd – bij elkaar in een doos 🙂

Organiseer een housewarming!

Yes, je bent helemaal gesetteld en je huisje ziet eruit zoals je wil. Dan is het tijd om een gezellig feestje te organiseren en iedereen te verwelkomen in jouw paleisje. Dat lijkt me zo leuk van uit huis gaan: alles inrichten en daarna mensen uitnodigen om te komen kijken. Heel erg gezellig vooral ook!

Natuurlijk zijn dit maar een paar tips voor het verhuizen, want de waslijst is nog veel groter. Als je een checklist gebruikt, weet je zeker dat je de belangrijkste dingen niet vergeet. En weetje: verhuizen is altijd wel een beetje chaotisch, dus laat het lekker op je afkomen en dan komt het vast goed!

Ben jij weleens verhuisd?

PS Dit artikel betreft een samenwerking.