Het geven van tips voor blogs en websites is iets wat ik leuk vind om te doen, vooral als ik met mensen in gesprek ben. Maar leuke onderwerpen bedenken om hier te delen, vind ik altijd maar lastig. Daarom verschijnen ze eigenlijk maar vrij weinig op mijn blog. Toch was er eentje die ik al ruim een jaar geleden in concept had gezet (als het niet nog langer geleden is), maar nooit had uitgewerkt. In 2016 schreef ik namelijk een artikel over gratis afbeeldingen zonder auteursrecht. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en gebruik ik een andere website dan eerst. Kijk je mee?

Probeer gewoon eigen foto’s te maken!

Laat ik dit eerst even voorop stellen: zolang het mogelijk is om je eigen foto’s te maken, doe dat zeker! Niets is meer authentiek en persoonlijk dan foto’s die je zelf met liefde en passie hebt gemaakt. Dus ik wil je ook zeker aanmoedigen om gewoon je eigen beeldmateriaal voor je blog of website te verzorgen. Maar mocht dat niet lukken, ga dan niet zomaar afbeeldingen van Google of andere (commerciële) websites gebruiken. Daar zit namelijk auteursrecht op. Zodra je dan ‘betrapt’ wordt, kun je een flinke boete krijgen. Hoe meer foto’s je van anderen gebruikt, zonder toestemming, hoe hoger de boete. En het gaat dan niet om een paar tientjes. Het gaat eerder om een paar duizend euro. Zonde, want dat geld kun je dan veel beter besteden voor goed materiaal om foto’s te maken, zoals een camera en daglichtlampen of voor het inhuren van een professionele fotograaf. Dus eerste tip: maak zoveel mogelijk foto’s gewoon lekker zelf. Dan rust jouw auteursrecht erop en mogen anderen jouw foto’s niet zomaar gebruiken.

Waarom ik stockfoto’s gebruik

Ik probeer zelf ook altijd zoveel mogelijk zelf foto’s te maken. Maar soms lukt me het gewoon niet. Ik heb een idee in mijn hoofd, maar niet de spullen om het uit te werken. Of ik heb gewoonweg de tijd of de ruimte niet. Het kan ook zijn dat ik gewoon weer eens een artikel met superveel plezier in de avond heb getypt en het graag de volgende dag wil uploaden. ‘s Avonds kan ik niet echt meer een goede foto maken. Dus dan zoek ik weleens naar rechtenvrije afbeeldingen, of ook wel stockfoto’s. Maar heel eerlijk: stockfoto’s zijn stiekem wel een beetje 2017. Ik zit er nu dan ook steeds vaker aan te denken om gewoon eens door alle oude artikelen met stockfoto’s te bladeren en eventueel foto’s te vervangen. Maar goed, soms zijn stockfoto’s wél handig. Punt. Klaar.

gratis afbeeldingen zonder auteursrecht

Websites voor gratis afbeeldingen zonder auteursrecht die ik eerst gebruikte

Voorheen maakte ik veel gebruik van Pixabay. Een website waarop je prima foto’s kunt vinden en eventueel zelf ook kunt plaatsen. Alle foto’s worden gecontroleerd voor ze worden geplaatst, dus dat betekent dat alle foto’s een goede kwaliteit hebben. Wat ik op een gegeven moment wel veel merkte met Pixabay is dat veel bloggers daar hun rechtenvrije foto’s vandaan halen. Je ziet dus vaak dezelfde foto’s op blogs terugkomen. Niks mis mee, maar dat was voor mij toch wel een soort afknapper. Neemt niet weg dat er nu nog steeds veel dezelfde foto’s ‘rondzwerven’ op blogs van andere websites met stockfoto’s dan Pixabay, maar dat ter zijde.

Een tweede reden om Pixabay minder te gaan gebruiken is dat ik de foto’s niet echt meer vond passen bij mij. Er stonden hier en daar echt wel wat bruikbare foto’s tussen, maar dat waren vaak de veelgebruikte foto’s of foto’s die de lading van een artikel niet goed dekten. Dus ging ik verder zoeken. Door mijn vader leerde ik Unsplash kennen, die ik ook in het vorige artikel al benoemde. Deze foto’s vond ik direct al een stuk mooier en professioneler overkomen dan Pixabay. Vraag me niet waarom, maar ik voelde dat gewoon zo. Nog steeds vind ik Unsplash.com een fijne website om rechtenvrije afbeeldingen te zoeken, maar inmiddels heb ik een andere site die ik vaker pak.

Website voor gratis stockfoto’s die ik nu gebruik

Een tijdje geleden ontdekte ik Pexels.com. Ik weet niet meer hoe ik deze website leerde kennen, maar het zou goed weer via mijn vader geweest kunnen zijn. Tijdens een zoektocht naar de perfecte foto voor een artikel, besloot ik hier eens te kijken in plaats van Unsplash of Pixabay. Eigenlijk werkt deze website net zoals de andere twee. Je kunt in de zoekbalk intypen waar je naar op zoek bent en dan komen er genoeg afbeeldingen tevoorschijn die bij die zoekterm zouden passen. Je krijgt uiteraard ook wel de echt typische stockfoto’s, maar je ziet ook gewoon hele unieke foto’s voorbij komen. Foto’s die gewoon ‘echt’ zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus niet overduidelijk een stockfoto. Dat is de reden dat ik steeds vaker Pexels gebruik als ik op zoek ben naar een afbeelding. Niet altijd natuurlijk, want ik probeer allereerst zelf een goede foto te maken. Maar als ik bijvoorbeeld een artikel heb uitgewerkt en ik ben vergeten een foto te maken en ik wil het artikel écht graag snel online hebben; dan zoek ik een stockfoto.

gratis afbeeldingen zonder auteursrecht

Gegarandeerd van goede kwaliteit

Alle foto’s op Pexels worden, net als bij Pixabay en Unsplash eerst gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd. Mensen uit de community uploaden foto’s, maar ook foto’s van Pixabay en andere stockfoto-websites worden erop geüpload. Op die manier ben jij er zeker van dat je een goede kwaliteit foto geleverd krijgt. De foto’s die je van deze websites afhaalt zijn volledig rechtenvrij en dus mag je ze zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik inzetten. Ook ben je vrij om de foto’s te bewerken zoals je zelf wil. Hierdoor kun je ze goed laten passen bij jouw stijl en de andere foto’s op jouw website of blog. Rechtenvrij betekent ook dat je geen credits hoeft te geven aan de fotograaf. Al wordt het, zoals Pexels zelf ook aangeeft, natuurlijk wel gewaardeerd. Persoonlijk doe ik het eigenlijk nooit. Geen idee waarom niet. Maar nu ik er toch bij stilsta, vind ik dat ik het best weleens kan doen. Zij bieden ten slotte ook gratis hun persoonlijke werk aan en daarvoor mogen we ze best bedanken. Voor dit artikel wil ik dan ook Rawpixel, Markusspiske en PlushDesignStudio bedanken voor de mooie foto’s én dat ik ze gewoon mag gebruiken!

Het kan ook betaald

Zie je nou echt ergens een foto die je graag wil gebruiken, maar is deze niet rechtenvrij? Stuur die fotograaf of auteur gewoon een mailtje met de vraag of jij de foto mag gebruiken. Leg dan ook uit waarvoor je het wil gebruiken en vraag eventueel om de kosten. Of stuur zelf een aanbod mee. Fotografen zijn echt de beroerdste niet, want ze voelen zich stiekem ook wel vereerd dat jij hun werk waardeert. Maar wat ik zeg: het is ook hun werk en ze moeten er ook van kunnen leven.

Daarnaast zijn er ook genoeg websites te vinden waar je, tegen betaling, stockfoto’s kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Stock. Dat zijn wel dure stockfoto’s, maar naar mijn mening heb je dan wel veel uniekere foto’s. Dat kan soms ook wel wat waard zijn. Daarnaast heb je ook Shutterstock en Depositphotos, waar je voor minder geld ook gewoon mooie stockfoto’s kunt vinden. Die kun je vervolgens ook gewoon voor persoonlijke en commerciële doeleinden inzetten. Het kost je alleen af en toe wat geld. Dat is een keuze die je moet maken.

Dus wil jij gratis afbeeldingen zonder auteursrecht gaan gebruiken? Kijk dan eens rond bij Pixabay, Unsplash of mijn favoriet Pexels. Maar zoals ik aan het begin ook zei: ga gewoon lekker zelf met fotografie aan de slag!

Gebruik jij weleens stockfoto’s?