Hoi allemaal. Veel foto’s voor mijn blog maak ik zelf (of met een beetje hulp van andere bloggers of Jorn). Met veel liefde zelfs! Maar soms heb ik niet het perfecte plaatje op mijn laptop staan, willen mijn eigen foto’s niet lukken of ben ik weer eens last minute een artikel aan het typen, waardoor ik dus geen foto meer kan maken. Dan wil ik toch iets moois voor bij het artikel, want beeld vind ik erg belangrijk. Dan ga ik op het internet op zoek! Maar niet zomaar: op websites met foto’s zónder auteursrechten. Vandaag deel ik er twee met je!

Afbeeldingen van Google kan je niet zomaar overnemen, want de kans is groot dat deze auteursrechtelijk beschermd zijn. Als je niet oppast kan het je flinke boetes opleveren of erger. Dat wil je natuurlijk niet. Als je daarom op zoek gaat naar afbeeldingen van het internet, gebruik dan de volgende websites voor rechtenvrije afbeeldingen!

Rechtenvrije afbeeldingen – Pixabay

photo-1465566829994-b8da8cae5909

Pixabay is je beste vriend als het aankomt op rechtenvrije foto’s. Zelf leerde ik deze website kennen via Sara van mevrouwmiauw.nl, dus alle credits gaan naar haar. Pixabay is een soort database waarin jij en ik – en eigenlijk iedereen – foto’s kunnen uploaden in bepaalde categorieën. Daarmee geef je toestemming aan anderen om jouw foto te gebruiken, ook in commercieel gebruik. Andersom mag jij alle foto’s van anderen gebruiken zonder een bron te hoeven geven.

Overigens worden alle foto’s van Pixabay eerst gecontroleerd voordat ze beschikbaar worden gesteld aan het publiek. Dan weet je zeker dat je een foto of afbeelding van goede kwaliteit ervoor terug krijgt. Ik zie trouwens ook vaak gewone plaatjes, zoals feesttoeters en emoticons voorbijkomen op Pixabay, dus mocht je een foto willen opleuken, vind je ook genoeg.

De afbeeldingen zijn makkelijk op te slaan. Je zoekt door de zoekbalk bovenin, klikt de foto aan die je wil en met je rechtermuisknop kun je hem opslaan. Je kunt eventueel ook een account aanmaken, maar zelf doe ik het altijd op deze manier. Het is makkelijk en werkt prima!

Rechtenvrije afbeeldingen – Unsplash

photo-1444430287421-043c7c8ad450

De andere website waar ik regelmatig slaag voor een mooie foto is Unsplash.com. Ik leerde deze site kennen door mijn vader. Ook Unsplash staat vol met foto’s in HD-kwaliteit van anderen zónder auteursrechten en ook jij kan hier foto’s up- en downloaden. De beelden zijn allemaal van ontzettend mooie kwaliteit en soms vind ik hier nog mooiere beelden dan op Pixabay (als ik heel eerlijk ben). Misschien komt dat ook door de stijl van de website: het lijkt wel een combinatie van Pinterest en Tumblr.

Waarschijnlijk worden ook deze foto’s eerst gecontroleerd voordat ze beschikbaar komen, aangezien ik alleen maar mooie foto’s voorbij zie komen. Daarnaast is het ook weer ingedeeld in categorieën en met de zoekbalk linksboven kun je makkelijk zoeken. Daardoor vind je snel een foto die past bij jouw artikel.

De foto die je zou willen gebruiken, kun je aanklikken en dan verschijnt er rechtsboven een download-button. Als je deze button aanklikt, opent de foto in een nieuw tabblad. Gebruik weer je rechtermuisknop om de foto op te slaan et voilá.

photo-1477777404980-710a373f2d7e

Ik gebruik Pixabay en Unsplash vaak voor artikelen met lijstjes, persoonlijke updates of andere inspiratieartikelen. Ik slaag eigenlijk altijd wel op een van de websites als ik zelf geen mooie foto beschikbaar heb. Mocht je dus de volgende keer op zoek zijn naar een passende afbeelding, kies dan één deze sites. Dan weet je 100% zeker dat je veilig zit en geen hoge boetes kan krijgen, omdat je beelden met auteursrechten hebt gebruikt zonder toestemming. Je kan natuurlijk ook toestemming vragen, maar dan moet je toch wachten op een reactie en dat kan niet altijd handig zijn. Pixabay en Unsplash bieden daarbij gewoon een veel makkelijkere en snellere oplossing!

Ben je benieuwd geworden naar nog een andere website voor stockfoto’s? In dit artikel geef ik je namelijk nog weer een nieuwe tip voor gratis afbeeldingen zonder auteursrecht! Heb jij nog aanraders? Laat ze dan in de reacties achter.

Kende jij deze websites al?

liefs Joyce