Hiii. Op maandag 8 januari leverde ik mijn scriptie in. Daarna begon het aftellen en duimen naar 25 januari. Afgelopen donderdag was het zo ver en kreeg ik het spannende telefoontje. Heb ik mijn scriptie gehaald of heb ik gefaald?

Bij mijn opleiding is het zo dat je eerst te horen krijgt of je scriptie voldoende is. Daarvoor moet je alle afzonderlijke onderdelen die ze beoordelen met tenminste een 5,5 afronden om je scriptie te kunnen halen. Als je dat hebt, krijg je een telefoontje met het verlossende woord dat je naar de verdediging door mag. Je mag dus alleen verdedigen als je scriptie voldoende is. Maar ook die moet je voldoende afsluiten om officieel af te studeren. Je scriptie is een soort tussenresultaat.

Precies een week voordat ik dat telefoontje zou krijgen, besefte ik pas dat het nog maar een week was. Alle dagen duurden veel te lang en ik werd echt ontzettend zenuwachtig als ik eraan dacht. Het was even doorbijten, maar toen was het eindelijk donderdag. Ik zou tussen 9:00 en 10:00 uur gebeld worden, maar vanaf 8:30 uur zat ik vastgeplakt aan mijn telefoon.

Om 9:04 uur precies ging de telefoon en de eerste lezer vertelde mij: “ik bel vanwege je scriptie en ik heb goed nieuws”. Ik slaakte een diepe zucht en maakte zowat een sprongetje. Mijn scriptie is een voldoende! Ik mag door voor de verdediging. Een hoog cijfer is het niet geworden. Of in elk geval niet een cijfer waar ik op had gehoopt, maar het is een voldoende en daar ben ik al heel erg blij mee. En ik kan het altijd nog verhogen met de verdediging, dus dat gaan we gewoon proberen.

Dus: ik heb het gehaald! Aankomende dinsdag ga ik mijn scriptie presenteren en verdedigen en daarna weet ik officieel of ik afgestudeerd ben. Uiteraard houd ik jullie daarvan nog op de hoogte!

Tot bij de volgende – en hopelijk laatste – afstudeerupdate!