Het hoge woord is eruit: ik word/ben zelfstandig ondernemer! Per 1 oktober ben ik officieel ingeschreven als eenmanszaak, wat betekent dat ik een eigen bedrijf heb. Zó spannend, maar zo leuk! Wat ik precies ga doen en hoe dit allemaal is ontstaan? Dat vertel ik graag.

Hoe het allemaal begon…

Afgelopen vrijdag, 27 september, was het zo ver: de afspraak bij de Kamer van Koophandel. Dat konden jullie uiteraard ook al zien in mijn laatste A Week With Joyce, waarin ik iets heel spannends ging doen. Daarin vertelde ik al dat ik mezelf had ingeschreven, maar ik liet het hoe en wat nog even geheim. Tenzij je mij op social media volgt, dan wist je het wel al. Het echte idee om voor mezelf te beginnen, begon eigenlijk ergens tegen het einde van 2018. Daarvoor spookte het ook al weleens door mijn hoofd, maar had ik meer zoiets van: eerst werkervaring opdoen. Toch begon ik het steeds verleidelijker te vinden en wist ik dat ik heel erg van schrijven en het maken van content houd. Daar moest ik wat meer mee gaan doen, vond ik. Naast mijn blog. Dus schreef ik begin dit jaar in mijn doelen en dromen voor 2019-artikel op dat ik graag als freelancer wilde gaan werken.

Wat in dat artikel als een soort doel beschreven stond, een droom om voor mezelf te beginnen, begint nu werkelijkheid te worden. Hoewel het nooit te laat is om je dromen na te jagen, vond ik dat ik het niet langer moest gaan uitstellen. Het is nu of nooit. Zeker aangezien ik nog de inkomsten van een baan heb en geen vaste lasten van bijvoorbeeld een huis. Dat maakt het nu ‘makkelijker’ om als zelfstandige te starten. Ook merkte ik dat ik de laatste tijd wat minder energie had dan voorheen. Voor mijn gevoel kwam dat vooral omdat ik te weinig dingen deed waar ik echt energie van kreeg. Ik wist dat dat ik daar ook wat in moest veranderen, omdat het anders de verkeerde kant op gaat. Nu had ik natuurlijk mijn blog en YouTube-kanaal, maar dat zijn gewoon leuke hobby’s. Daar zitten geen verplichtingen aan of druk achter om iets te posten en dus voelde het ook niet als een noodzaak om daar meer mee te doen. Ja, leuk is het zeker en ik merk nu gewoon dat ik er alweer meer plezier uit haal. Omdat ik met andere leuke dingen ook bezig ben.

Op projectbasis content maken

Maar goed, ik dwaal af. Ben ik goed in. Per 1 oktober staat mijn onderneming ingeschreven als eenmanszaak. Ik ga onder mijn eigen naam aan de slag als Freelance Content Creator. Ik ga kleine en middelgrote bedrijven helpen met het maken van magische content. Die werkt. Denk bijvoorbeeld aan blogs, nieuws- en persberichten, e-mailmarketing, video(regie) en fotografie en (SEO) webteksten. Eigenlijk best een breed aanbod en wie weet moet ik daar nog een beetje in bijschaven. Dit zijn in elk geval de dingen die ik leuk vind om te doen, waar ik ervaring in heb en daar wil ik dus mee bezig gaan.

Ik ga dit allemaal naast mijn baan doen. Omdat ik het niet meteen aandurf om volledig als ondernemer aan de slag te gaan, heb ik ervoor gekozen om naast mijn baan freelance projecten op te gaan pakken. Zo heb ik toch een vast inkomen om mijn huidige vaste lasten van te betalen en kan ik langzaam een netwerk en ervaring gaan opbouwen. Bovendien werk ik momenteel 32 uur per week, waardoor ik tenminste één dag aan of voor mijn onderneming kan werken. Dat geeft wel wat meer ruimte en vrijheid, dan wanneer ik 40 uur had gewerkt. Nog een reden waarom ik dacht: dit is het moment. Daarnaast vind ik het ook nog gewoon fijn om met collega’s te kunnen praten en sparren. Dat kan uiteraard ook als je voor jezelf werkt, bijvoorbeeld digitaal, op netwerkevents of wanneer je een kantoorruimte/bureau huurt. Toch wil ik het voorlopig op deze manier gaan aanpakken. Wie weet waar we uiteindelijk naartoe kunnen gaan werken…

Hoe het nu met mijn onderneming gaat

Momenteel zit alles nog in de voorbereidende fase. Ik ben goed aan het nadenken over de diensten die ik wil aanbieden en hoe ik dat wil doen. Eigenlijk het maken van een bedrijfsplan. Daarnaast is het goed nadenken wat ik met mijn huisstijl wil. De kleuren heb ik al gekozen en ook de fonts en een template voor mijn website heb ik gevonden. Maar een logo is nog ver te zoeken, dus daar wil ik nog wat ideeën voor opdoen of hulp bij inschakelen. Een zakelijke rekening is al geopend en de pas is onderweg en ook heb ik me aangemeld bij E-boekhouden.nl om daarin mijn boekhouding te gaan regelen. Als ik eenmaal een logo heb, wil ik gaan werken aan de website en de contentstrategie rondom blogs, social media posts en eventuele nieuwsbrieven. Alles om mezelf online te gaan laten zien en mijn expertise te delen. Hiervoor heb ik geen specifieke datum vastgezet. Ik wil dit allemaal rustig kunnen uitwerken, zodat ik er 100% tevreden mee ben en weet dat ik op de juiste manier begin. En wat er in de tussentijd al aan werkzaamheden kan komen, zie ik dan wel. Maar ik moet wel eerlijk zeggen: alles voor 1 januari 2020 klaar hebben, zou toch wel een leuk doel zijn. Dan kan ik in het nieuwe jaar vol aan de bak gaan (naast mijn baan)!

Ik heb er onwijs veel zin in en krijg zoveel energie van deze beslissing. Ik weet dat het niet makkelijk gaat zijn, maar ik ben klaar voor deze uitdaging. Mochten jullie benieuwd zijn naar meer, volg me dan op Facebook, Instagram of voeg me toe op LinkedIn. Daar zal ik regelmatig updates of kijkjes achter de schermen uploaden. Als je nog vragen hebt, laat ze in de comments weten of stuur me gerust een berichtje! Ik beantwoord ze graag.

Zou jij ooit zelfstandig ondernemer willen worden?