Begin dit jaar deelde mijn bucketlist voor 2017. Daarin vertelde ik dat ik druk aan het zoeken was naar een afstudeerplek en dat het vinden daarvan bovenaan m’n doelenlijstje stond. We zijn inmiddels een paar weken, mails en telefoontjes verder en het is bijna zo ver. Kan ik binnenkort beginnen met afstuderen?

afstuderen

Ik kan er lang omheen gaan zitten draaien, een uur lullen over hoe het allemaal gegaan is, maar het antwoord op die vraag is: ja! Vanaf 13 februari kan ik beginnen met mijn afstudeerscriptie. Deze en aankomende week sluit ik nog af met de aller-aller-allerlaatste tentamens aan het hbo.

De afgelopen paar maanden zijn ontzettend stressvol geweest als het om een afstudeerplek zoeken ging. In eerste instantie kon ik mezelf wel slaan dat ik het zo lang had uitgesteld. Toen ik eenmaal wakker werd en mails uit begon te sturen werd het allemaal spannender. Het kwam steeds dichterbij, maar helaas liep mijn mailbox vol met afwijzingen. Ik merkte dat veel bedrijven liever een meewerkstagiair hebben en ik was daar niet naar op zoek. Bovendien stuurde ik veel open sollicitaties uit, maar dan kreeg ik van bedrijven terug dat het niks ging worden.

Zo nu en dan mocht ik ergens op gesprek komen. Ik heb zelfs een hele lange tijd met een bedrijf onderhandeld over een opdracht, maar dat paste gewoon niet bij mijn interesses. Bovendien was die opdracht veel meer werk dan de meeste opdrachten en ik zou er ook nog minder tijd voor hebben. Dus in de tussentijd zocht ik naar iets anders, maar alles wat ik had lopen was onzeker.

Op een gegeven moment plaatste papa een oproep op zijn Twitter-pagina en daar kwamen ook allerlei dingen uit. Zo reageerde ik op onder andere vacatures van ING, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Sapph. Maar helaas, ook bij deze bedrijven lukte het niet. Toch nog even verder zoeken.

Op een gegeven moment sprak ik een jongen uit mijn klas. Hij zou in één week drie gesprekken hebben, maar al bij het eerste gesprek (zijn favoriet) werd hij aangenomen. En dus belde hij de contactpersoon voor een ander gesprek op en verwees hem naar mij. Ik kwam een aantal keer in gesprek met deze contactpersoon, maar elke keer werd het weer opnieuw onzeker of ik daar wel kon gaan afstuderen. Tot vorige week…

Ik kreeg eerst een mailtje en vervolgens een telefoontje dat ze alsnog een passende opdracht hadden gevonden en of mij dat ook wat leek. Afgelopen vrijdag ging ik op gesprek en ik werd vrijwel meteen aangenomen! Bovendien lijkt deze opdracht me ontzettend uitdagend en past het supergoed bij mijn interesses. Of nu ja, ik haat onderzoek, maar dit lijkt me dan nog wel interessant. Het hoort er nu eenmaal bij. Als jullie meer over de opdracht willen weten, let me know.

Natuurlijk is er nog van alles wat ik moet regelen voordat ik echt kan beginnen: een goedkeuringsaanvraag met daarin een groot deel van de opzet van het onderzoek, contracten tekenen en een begeleider ‘kiezen’. Maar het begin is er: ik kan mijn scriptie gaan schrijven voor een superinteressant bedrijf. Dat is het allerbelangrijkste voor mij momenteel!

Ik wilde het graag even met jullie delen en volgens mij ga ik in dit artikel echt van hot naar her, maar dat komt omdat ik zo blij ben dat het gelukt is – op tijd! Er is zelfs een periode geweest dat ik nadacht over het uitstellen van mijn scriptie, dat ik de moed verloor en dacht dat het toch allemaal niks ging worden. Maar gelukkig gaf ik niet op: mijn doorzettingsvermogen heeft ervoor gezorgd dat ik toch wat heb gevonden.

 Never give up on your dreams.

liefs Joyce