Hii. Over precies een week kan ik helemaal klaar zijn met studeren. Donderdag krijg ik namelijk de uitslag van mijn scriptie en als die voldoende is, ga ik dinsdag 30 januari voor mijn verdediging. De vraag die ik al heel vaak kreeg tijdens het afstuderen, maar nu dat mijn scriptie is ingeleverd al helemaal, is: ‘maar wat wil je hierna eigenlijk gaan doen?’. Vandaag vertel ik jullie daar meer over.

Nog niet klaar met leren

Als ik klaar ben, heb ik mijn hbo-bachelor op zak en heb ik officieel de titel ‘communicatieprofessional’. Ik zou door kunnen gaan voor een master en ergens zou ik het ook wel willen, maar ik ga het niet doen. Het is niet dat ik klaar ben met leren, want ik ben ontzettend leergierig en leer graag nieuwe dingen. Ik heb op dit moment gewoon het gevoel dat zo’n master niks voor mij is en ben ook wel een beetje klaar met ‘school’. Als ik dan iets nieuws wil leren, kan ik natuurlijk altijd nog een cursus volgen of via een baan verder leren. Maar verder studeren staat momenteel niet bovenaan mijn lijstje.

De wereld ontdekken

Het liefst zou ik gaan reizen en allerlei plekken van de wereld ontdekken, maar dat wil ik liever niet alleen. Jorn studeert nog, dus kan niet zomaar weg en ik denk ook niet dat ik hem zo lang kan missen als ik zelf of met vriendinnen zou gaan reizen. Maar bovendien heb ik daar gewoon het geld niet voor, want ik heb er niet voor gespaard. Het lijkt mij natuurlijk wel leuk om gewoon kleine reisjes te gaan maken, maar zoiets als een wereldreis is ook niet wat ik ga maken na het studeren. Al zou het wel tof zijn, maar wie weet over een paar jaar.

Maar wat dan wel? Nou een ‘grote-mensen-baan’

Op dit moment is mijn doel het vinden van een leuke baan. Ik heb nog niet echt het gevoel alsof ik klaar ben voor een ‘grote-mensen-baan’, zoals ik dat altijd noem. Als ik kijk naar de vacatures die me aanspreken, schrijf ik mezelf al gauw weg als ik een van de eisen ‘mis’, omdat ik nog maar zo jong ben. Maar toch wil ik graag een stap verder in het leven: een eigen plekje, misschien wel een eigen autootje en dat natuurlijk samen met Jorn. En daar is geld voor nodig. Dus als mensen mij vragen ‘wat wil je hierna gaan doen?’, dan zeg ik: ‘op zoek naar een toffe baan en die ook vinden’. Ja, ik ben nog jong en ja, ik zou nog zoveel kunnen leren. Maar dat wil ik graag doen door ervaring op te doen en me toch te gaan wagen aan het ‘grote-mensen-leven’. Daar valt namelijk ook nog heel veel te leren!

Stiekem ben ik al op zoek naar een baan, maar ik vind het toch wel lastig nu ik nog niet het officiële papiertje in handen heb. Maar ik moet het gewoon proberen en vast kijken wat er op de markt te vinden is. Laten we hopen dat ik snel goed nieuws heb én een leuke baan vind.

Studeer jij nog? Wat ga jij dan na je studie doen? Of wat heb jij na je studie gedaan?