Op het moment dat je dit leest, ben ik hoogstwaarschijnlijk onderweg naar of al gearriveerd in het mooie Praag. Dit weekend spenderen Jorn en ik een heerlijk weekend in deze stad en we kijken er al maanden naar uit. We zitten spotgoedkoop in een vijfsterrenhotel (een beetje luxe moet kunnen, toch?), vlakbij het centrum. Hoewel we gewoon lekker rustig aan willen doen, willen genieten van de kerstsfeer en de stad willen verkennen, zijn er een aantal dingen die me sowieso leuk lijken om te doen. Ik deel graag mijn bucketlist voor een weekend Praag met je! Lees je mee?

Kerstmarkten bezoeken

Ik heb zoveel goede verhalen gehoord over Praag tijdens de decembermaand en dat was stiekem dan ook wel één van de redenen dat ik er graag in december heen wilde. Er zijn in deze periode namelijk meerdere, hele sfeervolle kerstmarkten in Praag. Ik ben dol op kerst en kerstmarkten, dus ik wil er sowieso meer dan één bezoeken. Je hebt er onder andere eentje op het Oude Stadsplein: de grootste en bekendste kerstmarkt van Praag. Ook de kerstmarkt op het Wenceslasplein lijkt me heel gaaf, want dit is één van de grootste pleinen van Europa. De kerstmarkt is wel iets kleiner, maar het lijkt me wel indrukwekkend. Verder ben ik heel benieuwd naar de kleinere kerstmarkten die we misschien wel tegen gaan komen.

Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) is het centrum van de Oude Stad (het oudere gedeelte van Praag). Het plein is ruim 9000 vierkante meter groot en rondom vind je de mooiste gebouwen, zoals het Oude Raadhuis, diverse kerken en de bekende Astronomische klok. En natuurlijk de kerstmarkt. Ik vind het sowieso altijd heel erg leuk om een centrale plek in een stad te bezoeken. Nu de kerstmarkt er staat is het meteen een dubbele bezienswaardigheid.

Het uitzicht over de stad bekijken

Wanneer je het Oude Raadhuis bezoekt, kun je de toren daarvan beklimmen voor een paar euro. In deze tijd van het jaar heb je er niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar ook over de kerstmarkt. Ik heb al heel wat foto’s van dit uitzicht gezien en ik zou dit graag met eigen ogen bekijken.

Astronomische klok

Hoewel deze klok bekend staat als één van de meest teleurstellende toeristentrekpleisters van Praag, wil ik hem toch graag bekijken. De middeleeuwse klok zit namelijk vlakbij het Oude Raadhuis en elk uur op het hele uur gaan de deurtjes open en is er een schouwspel te zien. De klok wil ik sowieso bekijken, en mochten we toevallig in de buurt zijn rond het hele uur, dan wil ik het schouwspel ook wel gewoon bekijken.

Naar de Karelsbrug

Het meest iconische beeld van Praag is de Karelsbrug. Deze brug verbindt de overzijde van de rivier Moldau met het oude centrum. Ik heb al veel tips gelezen dat je beide kanten van de brug moet bekijken (dus ook af en toe achterom kijken), omdat beide zijden heel erg mooi zijn vormgegeven. De verwachtingen zijn hoog nu!

Een stadswandeling maken

Hoewel ik er onwijs veel zin in heb om gewoon zelf op ontdekkingstocht te gaan door Praag, lijkt het me ook leuk om een stadswandeling met een gids te maken. Je kunt dit in Praag bijvoorbeeld doen door een Free Walking Tour. Je verzamelt dan op een bepaalde plek rond een bepaalde tijd en de gids leidt je rond door de stad. Zij krijgen voor dit soort tours niet betaald, maar je geeft deze mensen eigenlijk een soort fooi voor de tour. Ik vind het vooral een heel erg leuk idee dat deze mensen bereid zijn om dit soort tours ‘gratis’ te geven. Zo leer je toch net wat meer over een stad dan dat je zelf rond gaat wandelen en krijg je misschien ook weer goede tips mee. Lijkt me leuk om te doen!

Biertje drinken

Als er iets goedkoop is en waar je veel over leest om te doen in Praag, dan is het wel een biertje (een Tsjechische ‘pivo’) drinken. Ik lust eigenlijk helemaal geen bier, maar het lijkt me wel leuk om gewoon samen ergens een biertje te gaan doen. Wie weet hebben ze er iets tussen zitten wat ik wel lekker vind. Jorn is de zondag ook nog jarig, dus misschien is het ook leuk om ergens een bierproeverij te doen voor zijn verjaardag. Als jullie al eens in Praag zijn geweest, hoor ik graag tips voor leuke cafés of brouwerijen waar we een biertje kunnen drinken!

Praagse Burcht bezoeken

De Praagse Burcht wordt ook wel het kasteel van Praag genoemd en is daarmee een van de bekendste bezienswaardigheden. De burcht stamt uit de 9e eeuw en is de grootste ter wereld. Ook alles wat binnen de burchtmuren valt, is één van de grootste ter wereld. Uiteraard wil ik daar een bezoekje aan brengen. Bovendien schijnt het uitzicht vanaf de heuvel waarop de Praagse Burcht zich bevindt heel mooi te zijn. Om de burcht te bezoeken, moet je wel een ticket kopen. Dan krijg je toegang tot de burcht en kun je verschillende routes kiezen. Daarom zijn er ook verschillende soorten kaartjes. Optioneel kun je ook nog een kaartje kopen waarmee je een tour krijgt en dus meer leert over de geschiedenis en het kasteel; ook erg leuk. Wat we precies doen, weet ik nog niet, maar ik ben heel erg benieuwd naar dit gebied.

Het Gouden Straatje

Nog een reden waarom ik graag binnen de burchtmuren wil kunnen rondlopen, is vanwege het Gouden Straatje. Dit straatje met kleurrijke huisjes is namelijk op ouderwetse wijze ingericht en daardoor kun je precies zien hoe er in de middeleeuwen en later in dat straatje geleefd werd. Dat vind ik altijd heel erg interessant om te zien.

Trdelník eten

Ik ben gek op lekkernijen, dus toen ik las over de bekende Praagse snack Trdelník, wist ik meteen dat ik dit wil gaan eten. Deze zoetigheid bestaat uit een rol deeg en wordt om een buis gerold en gegrild. Daarna toppen ze hem met suiker en kaneel. Dat klinkt al heerlijk, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook vullen met ijs of Nutella. Ik begin stiekem al te kwijlen bij het idee…

Shoppen bij Palladium

Ik was mezelf niet als ik niet ook wat tijd wilde besteden aan shoppen. Dat hoort er natuurlijk gewoon bij. Je kunt onder andere winkelen in een winkelgebied, maar Praag heeft ook een enorm shopping center met ruim 200 winkels; het Palladium. Ik heb al gezien dat daar onder andere een Sephora zit, dus daar wil ik zeker even heen. Daarnaast lijkt het me leuk om in Praag alvast te kijken voor kerstcadeautjes, want die moeten natuurlijk ook nog gehaald worden. Heb ik een goede reden om winkels te gaan kijken, hehe. Win-win!

Ik heb er onwijs veel zin in en zit eraan te denken om een vlog en/of blog te maken na deze reis. Met tips, maar ook gewoon met alles wat we gedaan hebben. Tips vanuit jullie kant zijn natuurlijk ook altijd welkom! De koffers zijn in elk geval goed ingepakt met warme spullen, want het schijnt best koud en regenachtig te worden in Praag. We maken er gewoon het beste van! 

Ben jij weleens in Praag geweest?