Afgelopen weekend was zó leuk! Jorn en ik waren namelijk een weekendje naar Praag. We waren er allebei nog nooit geweest, maar hadden er hele goede verhalen over gehoord. Daarom had ik van tevoren al wat onderzoek gedaan naar ‘to-do’s’ in deze stad en een bucketlist samengesteld voor een weekend Praag. We hebben het echt onwijs naar onze zin gehad en zóveel gedaan. In dit MEGA fotoverslag neem ik jullie graag mee naar dit superleuke weekend. Kijk je mee?

Vrijdag 13 december

een weekend Praag

Het weekend begon op vrijdag. Rond 9:00 uur waren we op Schiphol en kon het wachten op onze vlucht beginnen. Natuurlijk was mijn vrolijke koffertje van Hema weer mee. Deze had ik afgelopen zomer gekocht en hij is sindsdien al heel vaak van pas gekomen.

Na wat vertraging op onze vlucht (maar gelukkig niet al te veel), waren we een paar uur later in Praag. We kochten een OV-kaartje en pakten de bus en de metro naar het metrostation bij ons hotel in de buurt. Puur toevallig was dat metrostation bij een klein winkelcentrum. Omdat het al bijna half 3 was en we nog niks hadden geluncht, ploften we eerst maar met onze koffers bij een broodzaak in dat winkelcentrum. Ik ging voor een bagel met ham, kaas en een gebakken ei. Lekker!

een weekend Praag

Daarna gingen we naar het hotel, wat echt een minuutje lopen van het winkelcentrum zat. Gelukkig konden we inmiddels ook al inchecken en meteen naar onze kamer. We zaten in het Michelangelo Grand Hotel. Een 5-sterrenhotel om precies te zijn, en het hotel was dan ook echt een prima verblijf voor deze dagen. Ik kan het zeker aanraden! Wij hadden trouwens geboekt via Expedia, ook de vlucht en we waren niet eens zo heel veel geld kwijt voor de hele reis.

Dit was de douche in de badkamer. Stiekem vond ik het wel jammer dat we in een 5-sterrenhotel geen eens een bad hadden, maar de douche was wel heerlijk en ook heel erg ruim. Je stond niet onhandig tegen de deuren of muren aan te beuken tijdens het inzepen van je haar bijvoorbeeld. Heel fijn! Het enige nadeel: ze waren echt gek op de verwarming. In onze badkamer was het bijvoorbeeld bloedheet en die verwarming werd centraal geregeld, dus daar konden wij niets aan doen. Maar goed; dan ben ik echt heel kritisch aan het doen, haha.

een weekend Praag

We fristen ons even op en haalden wat spullen van de reis uit onze tassen, zodat we daarna de stad in konden gaan. Inmiddels was het zowaar gaan sneeuwen, hoe leuk! Het was wel natte sneeuw, maar toch was het wel even leuk. Hoort toch ook wel een beetje bij een stad als Praag bezoeken in de winter.

Ons hotel zat qua ligging ook echt in het centrum en daarom konden we alles lopen. Ik ontdekte al snel dat we best dichtbij het Wenceslasplein zaten, dus daar wandelden we naartoe. De geur van de Tsjechische zoete snack Trdelník kwam ons al meteen tegemoet! Hmmmm…

een weekend Praag

Het Wenceslasplein is een van de grootste pleinen in Europa en dat was ook duidelijk te zien. Op het begin van het plein vond je namelijk een kleine kerstmarkt, maar verderop op het plein zat weer een ander marktje. Ook zaten er allerlei winkels langs dit plein. Jorn en ik vonden sommige gebouwen op dit plein al mooi, maar stiekem stelt dit vergeleken andere plekken in Praag niet veel voor.

een weekend Praag

Aan het einde van het plein (of het begin, het is maar net aan welke kant je begint met lopen, voor ons was het het einde) stond een groot museum. Dat gebouw had echt nog een wat oudere bouwstijl, wat je echt in Praag ook veel tegenkomt. Natuurlijk staan er ook nieuwere gebouwen, maar het is wel echt nog een oude stad. Alle straten zijn bijvoorbeeld ook nog met allemaal ongelijke stenen in plaats van asfalt (van die lekkere enkelbrekers af en toe :))

Ik beklom de trap voor het museum, zodat ik een foto kon maken van het plein. Hier kun je een beetje zien hoe groot het is. Maar eigenlijk doet een foto het geen recht. Alle bomen waren ook helemaal gezellig versierd met lampjes die telkens van kleur veranderden. Een superleuk gezicht als je dan over het plein kijkt.

een weekend Praag

Uiteraard wilde ik zelf ook even met de gezellige lampjes op de foto, maar dat was best lastig. De camera van mijn iPhone wilde telkens scherpstellen op de lampjes, haha. Het was hier overigens pas een uur of 16:00 uur. In Praag wordt het echt al vroeg donker en daar moesten we echt aan wennen.

Vervolgens wilden we richting het Oude Stadsplein gaan lopen, maar niet met navigatie. Gewoon een beetje lopen waar we heen wilden. Dus vervolgden we onze weg door een winkelstraat. Daar zat ook een superleuke snoepwinkel: Captain Candy. Ze hadden allerlei soorten snoep in grote tonnen zitten en dan kon je zelf snoep of chocolade scheppen. Ze hadden bijvoorbeeld ook van die bananensnoepjes, maar dan in het groot. Uiteraard schepten we wat snoep bij elkaar (overigens niet goedkoop, maar wel leuk).

een weekend Praag

Ook zat er een enorme speelgoedwinkel: Hamley’s. Die komt van origine uit Engeland en ook in Londen zijn we er al eens geweest. Natuurlijk zijn we net kleine kinderen als we zo’n winkel binnenlopen, want we werden allebei echt heel erg hebberig. Ik spotte een knuffel naar mijn hart: een kat (Pusheen) die chips eet. Ik ben gek op katten én op chips. Te leuk! Het is dat hij bijna 25 euro kostte, anders had ik hem meegenomen.

Via een grote omweg vonden we uiteindelijk het Oude Stadsplein en dus ook de kerstmarkt en megagrote kerstboom. Het was er al extreem druk en een foto maken van de boom was bijna onmogelijk met al die mensen. Maar zo gezellig!

een weekend Praag

Maar uiteindelijk probeerde ik toch ook maar zelf op de foto te gaan met de boom. Ook hier had mijn portretfunctie het zwaar met alle lampjes, maar er zaten uiteindelijk wel leuke foto’s tussen!

We besloten op de kerstmarkt wat te gaan eten. Dat hoort er toch ook wel een beetje bij! Dat werd een worst met paprikasmaak en curry. Lekker slecht, maar hij smaakte erg goed. En we zaten uiteindelijk ook wel al vol hiervan.

een weekend Praag

Als toetje haalden we Trdelník. Wat is dat LEKKER! Het is zoet, maar ook weer niet overdreven zoet. Een heerlijke snack. Je kunt hem eventueel ook nog vullen met bijvoorbeeld ijs of nutella, maar wij hielden hem gewoon ‘original’. Ook echt heel lekker! Daarna zaten we bomvol en wandelden we weer verder.

een weekend Praag

Bij een van de straten langs het Oude Stadsplein zag ik de Praagse Burcht in de verte liggen en dus wandelden we die kant op. Zo kwamen we uiteindelijk aan de overkant van de Moldau terecht en liepen we via de Karelsbrug weer terug richting het Oude Stadsplein. Een flinke trippel, haha. We kwamen vervolgens ook aan de zijkant van het Oude Raadhuis uit, waar je naar binnen kon ook. Binnenin vond je meteen een hal met allemaal mosaïc aan de wand. Ik verbaas me erover hoe ze vroeger die gebouwen zó gedetailleerd konden maken. Daar kunnen ze nu nog wel wat van leren, hoor :P. Daarna liepen we terug richting het hotel, waar we dus al rond 21:30 uur waren en nog even Netflix keken op mijn iPad. We waren al kapot van de eerste dag, maar hadden al heel veel gezien en gedaan. Op naar dag 2!

Zaterdag 14 december

Hotelontbijtjes zijn altijd zo lekker! We boeken dit soort dingen er niet altijd bij en in de omgeving zaten ook genoeg plekken om te eten, maar het zat bij de prijs inbegrepen. Eten jullie ook altijd 2x zoveel in een hotel als normaal? Ik zat meteen alweer propvol, haha.

een weekend Praag

Maar daardoor hadden we wel genoeg opgebouwd om weer een flink stuk te gaan wandelen. We hadden namelijk besloten om die dag naar de Praagse Burcht te gaan. We wandelden via het Oude Stadsplein die kant op. Ook leuk om zo de kerstmarkt bij daglicht te zien! Helaas regende het die ochtend wel een beetje. Maar ach, dat maakte het niet minder leuk.

Ook de gebouwen rondom het Oude Stadsplein in Praag zijn echt zó mooi gemaakt! Je krijgt echt weer het gevoel alsof je teruggaat in de tijd met die prachtige gebouwen.

een weekend Praag

Via het Oude Stadsplein liepen we weer naar de Karelsbrug, waar we de avond ervoor ook al overheen waren gelopen. Inmiddels was het hier al gigantisch druk en struikelde je echt over alle toeristen. Maar de brug is wel echt heel erg mooi gemaakt en ook het uitzicht op de overkant van de Moldau is heel erg mooi! Je kon Prague Castle alweer goed zien liggen.

een weekend Praag

Het was een flinke en stijle trippel richting de Burcht, maar wel een hele gezellige. Overal vind je kleine Praagse winkeltjes en cafétjes of restaurantjes. Ook de gebouwen zijn er prachtig!

Uiteraard wilde ik wat foto’s voor the gram dus poseerde ik in dit straatje. Hier vlakbij zat een trap om richting het plein te gaan waar de Burcht begint.

een weekend Praag

Vanaf het plein had je dit uitzicht. Heel erg mooi al! Maar spoiler alert: het wordt nóg beter. Wat Jorn en ons opviel is dat in veel Europese steden niet ‘recht’ gebouwd is. In Nederland vind je veel straten en dus blokken en rijen met huizen, maar in Praag staan de huizen soms schots en scheef door elkaar. Juist een heel erg leuk effect, haha.

een weekend Praag

Eenmaal boven ontdekten we een megalange rij om de burcht in te kunnen en eerst twijfelden we of we wel zin hadden om uren in de rij te gaan staan. Maar we ontdekten dat je dus eerst door de security gaat en daarom stond er een rij. Gelukkig ging het vrij snel en stonden we in minder dan een halfuur binnen. Daar haalden we kaarten voor Route A om ook diverse gebouwen binnenin de burcht te kunnen bezoeken.

Je ging een soort poortje door en daar kwam je meteen deze supermooie en grote kerk tegen. Dát is pas een prachtige bouwstijl zeg. Zo gedetailleerd en ook netjes onderhouden. Er stond een lange rij om hier naar binnen te kunnen, dus we besloten er later terug naartoe te gaan. Maar dit beloofde al veel goeds.

een weekend Praag

Ook binnenin de burcht hadden ze aan kerst gedacht. En dus stonden er een aantal kerstbomen voor dit gebouw. Gezellig!

We gingen diverse gebouwen in, waaronder een stuk van het kasteel waar gewoon nog een troonzaal was. Hoe leuk is dat! We mochten er niet dichtbij komen, maar ik vond het echt een leuk gezicht om zo’n ruimte te zien. Aan de wanden hingen ook grote schilderijen. Echt heel leuk.

een weekend Praag

Op het plein achter de kerk stond ook een kleine kerstmarkt. Hier kon je bijvoorbeeld even lekker wat eten en een paar kleine winkeltjes bekijken. We liepen vervolgens door richting het Gouden Straatje, waar ik gek genoeg geen foto’s heb gemaakt. Daar bekeken we onder andere de kleine huizen zoals ze vroeger waren (en geloof me, het was écht heel klein) en ook een torture room.

Vervolgens liepen we door richting het einde van de burcht en daar kon je nog in een gevangenis van vroeger kijken. Voor het idee hing er zelfs een skelet (ook daar heb ik geen foto van gemaakt, haha). Aan het einde kon je ook het uitzicht bekijken (zie foto hierna). Daarna liepen we weer terug richting het begin van de burcht, omdat we nog de kerk in wilden. Ook waren we wel toe aan een bakkie koffie en die kon je bij een café op de route naar het begin krijgen. Na onze koffie spotte ik ineens dit superleuke kerstwinkeltje. Daar moest ik natuurlijk even naar binnen!

een weekend Praag

Niet de meest logische volgorde, maar ik wilde deze foto van het uitzicht wat ik hiervoor benoemde graag in landscape met jullie delen. Check dit uitzicht al! Je kunt vanaf hier ook de Karelsbrug zien liggen (niet heel goed, maar wel leuk om te zien).

een weekend Praag

Goed, terug naar het leuke kerstwinkeltje. Het was niet heel groot, maar ze hadden wel echt hele leuke versieringen. Ook kerstballen met Praag erop, maar ook hele unieke dingen. Niet alles was betaalbaar (het meeste zelfs best duur), maar toch namen Jorn en ik een aantal dingetjes mee: 3 witte Praag kerstballen (voor onze moeders en onszelf), een chique witte kerstbal voor mijn moeder, een kersthanger met een beertje voor Jorn zijn moeder en voor onszelf nog een kleine hanger met een treintje. Heel erg leuk, ook als souvenir.

We kwamen erachter dat je de toren van de kerk kon beklimmen. Dat besloten we dan ook te doen en WAUW. De burcht ligt zelf al op een heuvel, waardoor het uitzicht heel mooi is, maar in die toren was het nóg mooier. Ook omdat je de burcht zo kon zien en je kon heel erg ver kijken.

een weekend Praag

Verliefd! Hier kon je ook de Karelsbrug echt heel goed zien liggen. Momenteel heb ik alleen een beetje ruzie met mijn laptop en blog, want op een of andere manier blijft deze foto niet scherp. Maar goed; je kunt wel zien wat ik bedoel!

Edit 23-12-2019: dit blondje uploadde dus gewoon afbeeldingen in het verkeerde formaat, waardoor WordPress hem groter moest schalen. Daardoor werd de foto wazig. Ik dacht dat ik dit gewoon goed had uitgezocht, maar blijkbaar toch niet. Oeps. Inmiddels staat er voor deze foto een scherpere variant en vanaf nu zul je ook scherpere foto’s zien in mijn komende artikelen.

een weekend Praag

Na een bezoekje aan de toren van de kerk, was het ook wel tijd geworden om de binnenkant te gaan bekijken. Gelukkig was er geen rij meer (het was dan ook al zeker 3 uur later dan toen we net binnen waren gekomen) en konden we dus zo doorlopen. Je kunt een deel van de kerk gratis bekijken, maar wil je echt van voor naar achter, dan heb je een kaartje nodig. Gelukkig hadden wij die al. Ik vind de architectuur van kerken altijd zo bijzonder. Ik vind vooral het glas-in-lood heel erg mooi altijd.

Daarna wandelden we weer rustig terug richting de andere kant van het water en kwamen we weer uit op de kerstmarkt. Nog weer even een foto ervan hoor, ik kon er geen genoeg van krijgen. Het was natuurlijk zaterdag en dat merkte je meteen; het was echt veel drukker nog dan de dag ervoor.

een weekend Praag

Hierbij nog een foto van eerder: toen we een andere brug over liepen en de Karelsbrug goed op de foto konden zetten. Ook deze foto is weer onscherp geworden, ik snap er niks meer van soms.

een weekend Praag

We deden een snel, scannend rondje Palladium om te bepalen welke winkels we de volgende dag wilden bezoeken en gingen daarna op zoek naar een plek om te eten. Dat werd TGI Friday’s. Jorn bestelde een biertje en ik wilde wel een slokje proeven. Meteen haalde hij zijn telefoon tevoorschijn om een foto te maken alsof ik aan het bier zat. Maar dat was niet zo. Ik moet wel toegeven: het was best een lekker biertje. Als avondeten bestelde ik een quesedilla met kip en hij was erg lekker!

een weekend Praag

Jorn bestelde een hamburger, die ook erg lekker was (ik had een hapje geproefd). Ondertussen waren onze voetjes aan het bijkomen van al het wandelen die dag. Wat was het lekker om even te zitten.

We waren al best weer vroeg klaar met eten, dus wandelden we daarna nog rustig door de winkelstraat richting het hotel. Ik wilde even binnen kijken bij Tezenis en daar zag ik onder andere dit leuke huispak. Ik ging er echt stuk om. Vervolgens vond ik eentje die nog leuker was, maar ze waren niet heel goedkoop. Voor een huispak dan. Iets wat je alleen thuis draagt, dus vond ik het zonde om te kopen. Of ik nu spijt heb? Uiteraard. We stopten nog bij Starbucks en gingen daar nog even lekker zitten om koffie te drinken. Uiteindelijk lagen we al redelijk vroeg op bed in de hotelkamer, maar we keken gewoon lekker serie. Jorn was namelijk bijna jarig en dus bleven we wakker tot 00:00u.

Zondag 15 december

een weekend Praag

Goeeeeeeeedemorgen op deze zondag. ‘s Ochtends hadden we bedacht om even lekker te gaan winkelen na alle toeristische dingen. Dat deden we voor een deel in de winkelstraat van Praag, maar ook in Palladium.

Jorn was die dag jarig en dus dronken we ook lekker een kopje koffie bij Starbucks. In Praag hadden ze zowaar de Pumpkin Spice Latte nog, dus daar genoot ik extra van. Mmmmmm.

een weekend Praag

Natuurlijk kon een bezoekje aan Sephora niet ontbreken (ik ging uiteindelijk wel naar een paar verschillende filialen, omdat ik twijfelde over een product en in een ander filiaal hadden ze dat weer niet toen ik het eenmaal wilde hebben, maar ik wist te slagen). Ik scoorde ook een aantal cadeautjes voor vriendinnen.

We hadden eigenlijk niet heel erg lang geshopt, dus besloten we ‘s middags richting de Joodse buurt te lopen. Ook daar vond je weer van dit soort prachtige gebouwen, wauw!

een weekend Praag

Het werd natuurlijk alweer vroeg donker, waardoor ik al snel dacht dat het etenstijd was, maar dat viel mee. We liepen nog een heel stuk, gingen naar de overkant van de Moldau en wandelden via een park weer richting de Praagse Burcht en terug naar het hotel. Ook nog even dit uitzicht bewonderen in het donker.

een weekend Praag

We gingen even chillen in het hotel, want onze voeten waren weer heel erg moe van het lopen en daarna vroegen we in het hotel om een tip voor een goed Tsjechisch restaurant. Het leek ons namelijk leuk om vanwege Jorn zijn verjaardag bij een Tsjechisch restaurant te eten en niet bij een pizzeria bijvoorbeeld. Zij adviseerden ons Restaurace U Seminaristy, dus daar gingen we heen. Het zat ook vlakbij het hotel. Ik besloot gek te doen en bestelde een biertje. Ik vond hem niet zo lekker als die ene van de dag ervoor, maar vies was het ook zeker niet. Begin ik nu toch te wennen aan de smaak van bier?

Het was onwijs lastig om iets te bestellen in dit restaurant, want ze hadden zóveel op de menukaart staan. Uiteindelijk ging ik na lang twijfelen voor de zalm met patat en gestoomde groenten. Ik verwachtte een normale portie, maar ik kreeg eten voor 5 personen. Check hoe vol dit bord zat, haha. Maar wat was het lekker zeg! De zalm was echt heel goed, de groenten waren heerlijk gekruid en ook de patat was heerlijk gebakken. Ik zat echt zó vol daarna. Ik kreeg alleen lang niet alles op, haha.

een weekend Praag

Met de birthday boy! Zo gezellig met jou.

Na het eten besloten we nog maar een stukje te gaan wandelen, zodat ons eten kon zakken. We liepen weer richting het water en bekeken de Burcht nog eens in het donker. Ik moet zeggen dat ik deze foto best tof geworden vind.

een weekend Praag

Ook wandelden we nog langs een gebouw wat ons deed denken aan een oud theatergebouw. We hadden nog gelijk ook! Ook wandelden we in het donker naar the dancing building, maar die vonden we allebei niet zo boeiend. Daarna gingen we weer terug richting ons hotel en keken we weer lekker serie op bed. Toch wel handig die WiFi in het hotel, hehe.

Maandag 16 december

En toen was de laatste dag alweer aangebroken. Na een lekker ontbijtje pakten we onze spullen in en checkten we uit. Ook reserveerden we meteen een transfer naar het vliegveld voor later op de avond. Omdat we op Jorn zijn verjaardag zoveel gegeten hadden en dus geen taartje meer lustten, gingen we dat gewoon op onze laatste dag nog even doen. Lekker een bakje koffie erbij. We zaten wel allebei nog best vol van het ontbijt en dus deelden we dit gebakje.

een weekend Praag

Er stonden die dag nog twee dingen op mijn bucketlist: de toren van het Oude Raadhuis beklimmen en naar de John Lennon Wall. Dat eerste gingen we als eerste doen. We hadden online al kaartjes gekocht. Dat was ietsje goedkoper en daardoor konden we de rij zo voorbij. Wij hadden een paar dagen ervoor namelijk de QR-code op het bord van de tickets gescand en dan kun je direct via hun je tickets kopen. Andere kaarten moeten ze nog omzetten in een ticket van zichzelf. Je kunt vanaf de toren de gebouwen zoveel beter zien, aangezien het beneden steeds zo druk is. Zo leuk om te zien!

een weekend Praag

Het was best druk en smal in de toren en dus duurde het best lang voordat je helemaal rondom was geweest. Natuurlijk konden we het uitzicht op de burcht weer goed zien. Het leukste vond ik om de kerstmarkt van bovenaf te zien. Op die manier kreeg je veel beter een beeld van de indeling en het ziet er ook echt leuk uit zo. Overigens was de zon gaan schijnen die dag, dus dat was ook mooi meegenomen.

een weekend Praag

Nog één uitzicht-fotootje dan. Ik moet wel zeggen dat ik het uitzicht in de toren bij de burcht stiekem leuker vond. Je ziet gewoon veel meer, het is een stuk rustiger en ruimer. Maar: je moet wel zelf 250+ traptreden op. In het Oude Raadhuis zie je juist het Oude Stadsplein heel goed en zeker nu met de kerstmarkt is dat wel leuk. Door de drukte en de kraampjes heb je namelijk minder goed een overzicht van de gebouwen als je op het plein zelf staat. Voordeel: er is een lift aanwezig.

Daarna liepen we weer over de Karelsbrug naar de andere kant, want daar was de John Lennon Wall. Deze muur zit helemaal vol met graffiti en dat maakt hem heel kleurrijk.

een weekend Praag

Uiteraard moesten er wat foto’s worden gemaakt voor Instagram, maar dat was nog best een dingetje. Het was druk, dus telkens als ik een foto wilde maken, kwamen er wel weer mensen in de weg staan. Dus besloot ik maar gewoon zo goed als recht van voor foto’s te maken, zodat ik daar iets minder last van zou hebben.

Nog even een selfie, want die hadden we nog niet gemaakt samen. Zo gezellig met jou!

een weekend Praag

We dronken aan de overkant nog even wat en daarna liepen we terug naar het Oude Stadsplein om nog een Trdelník te halen. Ik wilde er graag nog eentje voordat we weer naar huis gingen. Lekker hoor!

Ook nog even een foto van de grote kerstboom op het Oude Stadsplein en daarna wandelden we weer richting het hotel terug. In de buurt aten we een broodje en daarna dronken we lekker nog thee in het hotel. Om half 6 werden we door onze chauffeur opgehaald om naar het vliegveld te gaan en zat de reis er bijna op. Wat is Praag een ontzettend mooie, gezellige stad! Ik zou zeker nog eens teruggaan.

Ben jij weleens in Praag geweest?