Halloooo. Het zomerse weer lijkt hier nu wel echt voorbij te zijn en de herfst komt er toch echt aan – balen. Daarom vind ik het heerlijk om vandaag nog even terug te blikken op de heerlijke zomervakantie in Italië. In de weekverslagen konden jullie al zien dat we naar Santuario Madonna Della Corona zijn geweest en vandaag vertel ik je er graag meer over.

Madonna Della Corona

Santuario Madonna Della Corona is een bedevaartskerk die in de 16e en 17e eeuw al is gebouwd tegen een rotswand aan de oostkant van de Monte Baldo aan het Gardameer. Het is een hele bijzondere plek om naartoe te gaan (gelovig of niet) en bovendien ook indrukwekkend om te zien. De rotswand is echt gebruikt voor de muren van de kerk en zowel aan de onder- als bovenkant zitten de rotsen.

De kerk is het hele jaar geopend voor publiek en ook goed bereikbaar. Je kunt met de auto naar Spiazzi (ongeveer 18 kilometer bij Garda vandaan) en vanaf daar kun je twee routes nemen naar beneden: de trap of de pelgrimsroute. De pelgrimsroute is echt een soort bergweggetje waarbij ze ook het verhaal van Jezus uitbeelden. Deze route is 2,5 kilometer lang en eigenlijk loopt het prima. Spiazzi ligt redelijk bovenaan de Monte Baldo en vanaf daar loop je dus naar beneden. Mocht je geen zin hebben om te lopen of slecht ter been zijn: er rijdt ook regelmatig een busje naar boven en beneden.

Madonna Della Corona

De kerk is ontzettend groot en heeft heel veel verschillende verdiepingen. Via bovenstaande trap kun je bijvoorbeeld naar het ‘centrale’ deel van de kerk, maar onderin zitten nog kamers om te biechten en ruimtes waar het publiek niet mag komen. Hoewel de trap er hier heel oud en ‘beschadigd’ uitziet, is de kerk ontzettend goed onderhouden en dat zie je aan alles. Zowel de buiten- als binnenkant zien er nog authentiek, maar netjes uit.

Madonna della Corona

Bovendien is het ontzettend mooi om te zien hoe alle details van de kerk rondom de rotswand zijn gebouwd. Het is echt heel knap hoe ze op 774 meter hoogte überhaupt een kerk hebben kunnen bouwen, laat staan met zoveel details: zowel binnen als buiten.

Madonna della Corona

Dit is de ingang van de kerk. De grote deur was op dit moment dicht, maar via de deur aan de zijkant konden we naar binnen. Uit respect heb ik geen foto’s gemaakt in de kerk, maar je ziet bijvoorbeeld ook veel glas in lood raampjes, mooie altaars, de ‘heilige trap’ (daar moet je op je knieën op omhoog, superinteressant om te weten) en ook op veel plekken de prachtige rotswand. Want die is gewoon aan de binnenkant gebleven en daar hebben ze niks mee gedaan. Alleen hier en daar glazen platen geplaatst in verband met lekken. Er worden trouwens ook nog regelmatig kerkdiensten gehouden in Madonna della Corona.

Madonna della Corona Madonna della Corona

Naast Madonna della Corona stond ook nog een soort altaar en daar kon je ook kaarsjes branden. Dat hebben wij dan ook gedaan en daarmee ook meteen een kleine bijdrage gegeven. Dat kon overigens op meerdere manieren en plekken. Er zit een klein souvenirwinkeltje, je kunt Bijbelse informatie kopen of op meerdere plekken kaarsen branden. Daarnaast kun je ook, met een prachtig uitzicht, een drankje en hapje doen bij een kleine horecagelegenheid. Ook wel handig voordat je weer aan de klim gaat beginnen naar boven.

Als je het mij vraagt is Santuario Madonna della Corona echt een must see voor iedereen die aan het Gardameer vakantie viert. De omgeving is prachtig, de kerk is indrukwekkend en het is gewoon een hele ervaring om eens een bezoekje te hebben gebracht aan zo’n kerk. Of je nu gelovig bent of niet, ga gewoon en ervaar het zelf.

Adres:
Santuario della Madonna della Corona
Localita Santuario 1, Spiazzi

Zou jij hierheen gaan?

liefs Joyce